FNs Bærekraftsmål

FN’s bærekraftmål er verdens felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030. FNs bærekraftmål består av 17 mål og 169 delmål. Målene skal fungere som en felles global retning for land, næringsliv og sivilsamfunn. Målene ble laget på en demokratisk måte gjennom innspill fra land over hele verden og nesten ti millioner mennesker fikk sagt sin mening.
FNs bærekraftsmål er en av grunnpilarene i Stingray sin bærekraftsstrategi.
Mål 2

Utrydde sult, oppnå
matsikkerhet og bedre ernæring

2.1) Innen 2030 utrydde sult og sikre alle mennesker, særlig fattige og personer i utsatte situasjoner, inkludert spedbarn, tilgang til nok, trygg og sunn mat hele året.
2.4) Innen 2030 sikre at det finnes bærekraftige systemer for matproduksjon, og innføre robuste metoder som gir økt produktivitet og produksjon, som bidrar til å opprettholde økosystemene, som styrker evnen til tilpasning til klimaendringer, ekstremvær, tørke, oversvømmelse og andre katastrofer, og som gradvis bedrer arealenes og jordas kvalitet.
For oppdretter betyr dette blant annet reduksjon i alternative lusebehandlinger av fisk som medfører sulting og håndtering. Det gir både økt produktivitet og mer forutsigbarhet i forholdtil å sikre tilgang til trygg, ernæringsmessig fullgod og tilstrekkelig mat hele året.

Sporingssystemer gir forbrukere informasjon om opprinnelsen og behandlingen av maten de kjøper, noe som gir dem trygghet om at produktene er trygge og av høy kvalitet.

Gjennom Stingray Online har oppdretter full innsikt og kontroll i hele saltvannsfasen av produksjonen og kan dele denne informasjonen med forbruker.

Full kontroll gir effektiv bruk av ressurser i matproduksjonen, og dette kan redusere miljøpåvirkningen og sikre at flere mennesker har tilgang til trygg mat.
Mål 8

Fremme varig, inkluderende og bærekraftig økonomisk vekst, full sysselsetting og anstendig arbeid for alle

8.4) Til og med 2030 gradvis å bedre utnyttelsen av globale ressurser innenfor forbruk og produksjon, og arbeide for å oppheve koblingen mellom økonomisk vekst og miljøødeleggelser, i samsvar med det tiårige handlingsprogrammet for bærekraftig forbruk og produksjon, der de utviklede landene går foran. (Dette dekkes også delvis i bærekraftsmål 12).
8.5) Innen 2030 oppnå full og produktiv sysselsetting og anstendig arbeid for alle kvinner og menn, inkludert ungdom og personer med nedsatt funksjonsevne, og oppnå lik lønn for likt arbeid.
8.6) Innen 2020 betydelig redusere andelen unge som verken er i arbeid, under utdanning eller opplæring.
8.8) Beskytte arbeiderrettigheter og fremme et trygt og sikkert arbeidsmiljø for alle arbeidstakere, inkludert arbeidsinnvandrere og særlig kvinnelige innvandrere, og arbeidstakere i et usikkert arbeidsforhold.
Stingray vokser kraftig og skaper dermed arbeidsplasser innenfor flere fagområder.

Stingray har en ung arbeidstakermasse, og har i flere år hatt nært samarbeid med skoler i Oslo-området og Nav. Flere ansatte i Stingray har fått, og får, fast jobb etter endt lærlingtid, arbeidstrening og praksis ved siden av studier.

Hos Stingray er personer med nedsatt funksjonsevne, selvlærte og ikke-norskspråklige kvinner og menn en like naturlig del av bedriften som norske med høyere utdanning og/eller mye arbeidserfaring.

Stingray vil fortsette å fokusere på kompetanseutvikling, inkluderende vekst, og anstendige arbeidsforhold i hele verdikjeden, fordi vi mener dette fremmer både økonomisk vekst, sosial
og miljømessig bærekraft.
Mål 9

Bygge solid infrastruktur og fremme inkluderende og bærekraftig industrialisering og innovasjon

9.4) Innen 2030 oppgradere infrastruktur og omstille næringslivet til å bli mer bærekraftig, med mer effektiv bruk av ressurser og mer utstrakt bruk av rene og miljøvennlige teknologiformer og industriprosesser.

Informasjonsteknologi er helt avgjørende for å skape en bærekraftig utvikling. Eksplosiv informasjonsvekst krever at man filtrerer data og evner å utnytte det digitale kunnskaps- universet, slik at havbruksnæringen kan optimalisere og videreutvikle sin produksjon av bærekraftig sjømat.

Systemet bidrar sterkt til å redusere avhengigheten av behandling av fisk, som ellers krever håndtering. Samtidig forsker Stingray videre på, og videreutvikler, avansert teknologi, inkludert kunstig intelligens, som kan forbedre oppdrettsbransjen ytterligere.
I 2023 flyttet Stingray inn i splitter nye produksjonslokaler som er knyttet til fjernvarmeanlegget i Oslo. Stingray Avd. Nord-Norge ble opprettet og holder til i landsdelens første Breeam Excellent sertifiserte bygg. Der er det installert solcellepaneler på taket og energisløyfe i havet, som gir energi til blant annet oppvarming, lading av biler og båter.

Stingray jobber kontinuerlig med å videreutvikle den sirkulære økonomimodellen og optimalisere bruk av råmaterialer gjennom forbedret planlegging og styring av forsyningskjeden. Ved å gjenbruke og resirkulere materialer, reduseres avfallet.

Stingray-systemet overvåker og optimaliserer produksjonsprosesser i sanntid. Gjennom Stingray Online har oppdretter tilgang til historiske- og sanntidsdata som gir bedre kontroll på vekst og fiskevelferd. Planlegging av produksjonen blir både enklere og mer bærekraftig. Stingray sine rådgivere hjelper oppdretter med å analysere data for å optimalisere drift, forbedre effektivitet og redusere behandlinger av fisken.

Ved å ha kontroll på utviklingen av lusenivåene og andre velferdsparameter, unngår man overbehandling og fisken i merdene. Man unngår også at lusenivåene blir så høye at det går på bekostning av fiskevelferden. Sykdomsforebygging framfor behandling er viktig for å redusere fotavtrykket i miljøet og bedre fiskevelferden.
Mål 12

Sikre bærekraftig forbruks- og produksjonsmønstre

12.2) Innen 2030 oppnå bærekraftig forvaltning og effektiv bruk av naturressurser.
12.3) Innen 2030 halvere matsvinn per innbygger på verdensbasis, både i detaljhandelen og blant forbrukere, og redusere svinn i produksjons- og forsyningskjeden, inkludert svinn etter innhøsting.
12.4) Innen 2020 oppnå en mer miljøvennlig forvaltning av kjemikalier og alle former for avfall gjennom hele livssyklusen, i samsvar med internasjonalt vedtatte rammeverk, og betydelig redusere utslipp av kjemikalier og avfall til luft, vann og jord for mest mulig å begrense skadevirkningene for folkehelsen og for miljøet.
12.5) Innen 2030 redusere avfallsmengden betydelig gjennom forebygging, reduksjon, materialgjenvinning og ombruk.
Produksjonsbedrifter skal etterstrebe effektiv bruk av naturressurser, redusere svinn i produksjons- og forsyningskjeden. De skal betydelig redusere utslipp av kjemikalier og avfall til luft, vann og jord for mest mulig å begrense skadevirkningene for menneskers helse og for miljøet. Innen 2030 betydelig redusere avfallsmengden gjennom forbud, reduksjon, gjenvinning og ombruk.

Stingray-noden består for det meste av materialer som enten er resirkulert og/eller resirkulerbare, som for eksempel aluminium. De mekaniske komponentene skal tåle bruk i minimum 4 år. Når de når pensjonsalder, sendes noden tilbake til Stingray for demontering, gjenbruk og resirkulering.

Det energieffektive Stingray-systemet gjør det mulig for oppdretter å bruke naturressursene mer effektivt ved å redusere svinn i produksjonskjeden.

Fisk i lasermerder unngår til en større grad sulting og håndtering, og får derfor færre skader. Oppdretter unngår tapte fôringsdøgn og bruk av store fossilbåter som ofte brukes ved mekaniske behandlinger. Bruk av lasernoder reduserer behovet for alternative behandlinger og reduserer derigjennom miljøet for utslipp.

Stingray bidrar til reduksjon av manuelle operasjoner og bidrar på den måten til bedre HMS på sjølokalitetene. Oppdretter kan dermed høste klokere fra havet fra sine kontrollrom.
Mål 14

Bevare og bruke hav og marine ressurser på en måte som fremmer bærekraftig utvikling

14.1) Innen 2025 forhindre og i betydelig grad redusere alle former for havforurensning, særlig fra landbasert virksomhet, inkludert marin forsøpling og utslipp av næringssalter.

Produksjonsbedrifter skal sikre at det finnes bærekraftige systemer for matproduksjon, som gir økt produktivitet og produksjon samt bidrar til å opprettholde økosystemene.

Stingray-systemet forurenser ikke havet og påvirker heller ikke fisken. Det bidrar til økt produktivitet på oppdrettsanlegg gjennom god kontroll på lus, velferd og vekst.

Mekanisk fjerning av lus kan forårsake rømming. Ved å fjerne lus ved hjelp av laser, unngår man potensielle farer ved rømming og skade på oppdrettet laks og ørret, samt reduserer faren for at villaks- og ørretbestanden blir påvirket negativt.
Stingray bidrar til at oppdretter kan levere bedre på de fem frihetene for dyr:

Frihet fra sult, tørste og feilernæring – Stingray-systemet gjør at oppdretter unngår å sulte fisken i forbindelse med mekanisk behandling av lus.

Frihet fra fysisk ubehag – Stingray-systemet lar fisken holdes i egnet levemiljø uten håndtering.

Frihet fra smerte, sjukdom og skade – Stingray-systemet bidrar til å forebygge sykdom, gir rask diagnostisering ved eventuelle velferdsutfordringer og raskere behandling.

Frihet fra smerte, sjukdom og skade – Stingray-systemet bidrar til å forebygge sykdom, gir rask diagnostisering ved eventuelle velferdsutfordringer og raskere behandling. Frihet til å utøve normal atferd – Stingray-systemet fjerner lus på fisken mens den svømmer uforstyrret rundt i merden.

Frihet fra frykt og stress – Stingray-systemet gjør det mulig for oppdretter å holde og behandle fisken på en slik måte at de unngår vedvarende frykt og stress.
© 2024 STINGRAY MARINE SOLUTIONS AS
All Rights Reserved. Terms, Privacy & Cookies and Accessibility